Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε και ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα με διαδικασίες κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο, εκτός της πρωτοφανούς κοινωνικής του αγριότητας, περιέχει και μία ακόμα σειρά μέτρων άγριας λιτότητας για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Οι νέες περικοπές των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, οι απολύσεις και οι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων, οι μειώσεις των αποζημιώσεων των αιρετών και το σύνολο των περιλαμβανόμενων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ, επιβεβαιώνουν την κριτική που κάναμε, ήδη από το 2010, για τον «Καλλικράτη», ότι αποτελεί ένα μνημονιακό πείραμα στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, η θέσπιση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» παραβιάζει κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ΟΤΑ να διαχειρίζονται μόνοι τους τις υποθέσεις τους, επιβάλλοντας μία «κρατική τρόικα» που θα ελέγχει κάθε μήνα την πορεία των οικονομικών των Δήμων και των Περιφερειών και θα επιβάλλει μέτρα λιτότητας και αύξησης των εσόδων.
Με άλλα λόγια, τα νέα μέτρα, προστιθέμενα στην ούτως ή άλλως δραματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι ΟΤΑ λόγω μνημονιακής πολιτικής, έρχονται να τους στερήσουν πλέον κάθε δυνατότητα άσκησης του ρόλου τους και ανάπτυξης οποιασδήποτε κοινωνικής ή αναπτυξιακής δραστηριότητας.
Θεωρούμε θετικό, βέβαια, το γεγονός ότι έστω και κατόπιν εορτής οι μέχρι πρότινος ένθερμοι υποστηρικτές του «Καλλικράτη» συνειδητοποίησαν το ρόλο που έπαιξε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι ωστόσο απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας η πρόταση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ΚΑΠ, προκειμένου να μην περικοπούν οι αποζημιώσεις των αιρετών και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, τη στιγμή οι ΚΑΠ, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτούς, αποτελούν ζωτικούς πόρους για την αυτοδιοίκηση και διατίθενται στις κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ.
Η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί στην πρόταση «ισοδύναμων» περικοπών, αφού η αυτοδιοίκηση δεν έχει περιθώρια άλλων περικοπών, χωρίς να καταρρεύσει. Η μοναδική απάντηση απέναντι στη νέα βαρβαρότητα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου είναι οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι, το σύνολο του αυτοδιοικητικού κινήματος να βρεθεί αύριο στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μην περάσουν τα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου