Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΖΩΗΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Πηγή : www.avgi.gr
Ρεπορτάζ : Γαλανοπούλου Μαριάννα

Το 1993 ιδιωτικοποιήθηκε το σύστημα ύδρευσης- αποχέτευσης στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Τέσσερα χρόνια μετά διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία τηρούσε μόλις το 45% της υποχρέωσής της για νέες συνδέσεις. Δέκα χρόνια μετά διαπιστώθηκε ότι μόλις στο 12% των λυμάτων γινόταν επεξεργασία, ενώ τα υπόλοιπα έπεφταν κατευθείαν στο Ρίο ντε λα Πλάτα. Το 2006 το δίκτυο επέστρεψε στο δημόσιο.
Στο παράδειγμα αυτό ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, το οποίο δυστυχώς είναι τυπικό, μπορεί να δει κανείς μια εικόνα από το μέλλον της Αθήνας αν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση της ΕΥΔΑΠ. Σ' αυτό αναφέρθηκε η Ελένη Πορτάλιου, μιλώντας στην προχθεσινή συνάντηση αυτοδιοικητικών σχημάτων της Αττικής με θέμα "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό", που διοργάνωσαν η "Ανοιχτή Πόλη" και τα Τμήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε συνεργασία με την οργάνωση της ΕΥΔΑΠ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. "Οι ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης, όπου έγιναν, οδήγησαν σε καταστροφές: τεράστιες αυξήσεις στην τιμή, ακατάλληλο πόσιμο νερό και υπολειτουργία των δικτύων" επεσήμανε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης.


Κοινωνικός αποκλεισμός
Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού της δράσης για να παραμείνει δήμοσιο αγαθό το νερό. "Τώρα πρέπει να ξεκινήσει ο αγώνας" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τσόκαλης, συντονιστής της οργάνωσης ΕΥΔΑΠ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. "Να αναπτυχθεί ένα κίνημα απ' όλη την κοινωνία" σημείωσε. Ανέφερε δε ότι ακόμη και σήμερα, που η ΕΥΔΑΠ κόβει το νερό μετά από έξι απλήρωτους λογαριασμούς, υπάρχουν 26.000 σπίτια που δεν έχουν ύδρευση. "Αρχίζει να εμφανίζεται κοινωνικός αποκλεισμός και στο θέμα του νερού" παρατήρησε.
Ανοίγοντας την κουβέντα, ο Παναγιώτης Σκούτας, μέλος της γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και της Ανοιχτής Πόλης, επεσήμανε πως αποτελεί ψέμα ότι η τρικομματική κυβέρνηση πουλά τη μεγαλύτερη εταιρεία νερού για να αποκομίσει έσοδα με στόχο την απομείωση του δημοσίου χρέους. "Αυτό που κάνει είναι να ξεπουλά κοψοχρονιά την ελληνική περιουσία" υπογράμμισε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζει διαρκώς αυξανόμενη κερδοφορία. "Ο νέος αγοραστής θα καταβάλει για την απόκτησή της 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή με τα σημερινά κέρδη θα κάνει απόσβεση αγοράς μόλις σε 5 χρόνια", πρόσθεσε.

Τα καρτέλ νερού θα αποφασίζουν
Στην απουσία σοβαρής πανελλαδικής αντίστασης απέναντι στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού αναφέρθηκε ο Σπύρος Τζόκας, συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης. "Είναι πραγματικά αγοραπωλησία ζωής" τόνισε, ενώ σημείωσε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, η βασική τάση στην Ευρώπη είναι η επαναφορά του νερού στους δήμους, όπου ανήκε και πριν τις ιδιωτικοποιήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. "Χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέει η Nestle: 'Το 1,5% των παγκόσμιων υδάτων πρέπει να διατίθεται στους φτωχούς και το υπόλοιπο να είναι εμπορεύσιμο στην ελεύθερη αγορά'. Αν δεν το εμποδίσουμε αυτό, δεν θα αργήσει η μέρα που ένα καρτέλ νερού, όμοιο με εκείνο του πετρελαίου, θα αποφασίζει για τη ζωή ή το θάνατό μας. Και μετά θα έχει σειρά ο αέρας" κατέληξε.

Για την άρδευση το 86% της ζήτησης
Μια σημαντική παράμετρο, που δεν έχει αναδειχθεί, αυτή της άρδευσης, η οποία αποτελεί το 86% της συνολικής υδάτινης ζήτησης στην Ελλάδα, ανέδειξε ο Χάρης Κωνσταντάτος από το Τμήμα Περιβάλλοντος. "Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ανοίγει το δρόμο για το πραγματικό μεγάλο 'φιλέτο', το αρδευτικό" υπογράμμισε. Σημείωσε τέλος πως οι δημοτικές παρατάξεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ενώ τόνισε πως ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών τέτοια ζητήματα θα βάλουν τις διαχωριστικές γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου