Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Πηγή : www.avgi.gr
Ρεπορτάζ : Γαλανοπούλου Μαριάννα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό τρέχει τώρα να ζητήσει η ΚΕΔΕ, καθώς η συνεχής υποχωρητικότητα της ηγεσίας της φέρνει τους δήμους μπροστά στον κίνδυνο νέων περικοπών στα οικονομικά τους. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη χθεσινή συνεδρίασή του, ύστερα από την αδιέξοδη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα μια μέρα νωρίτερα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι τόνισαν ότι η κατάσταση των ΟΤΑ έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως δεν μπορούν να δεχθούν νέες μειώσεις πόρων τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. "Η Τ.Α. έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι, που ακόμη κι αν περικοπούν 20–30 εκατ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό. Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν" υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ απέφυγε να απορρίψει κατ' αρχήν μια τέτοια εξέλιξη, υιοθετώντας τις δηλώσεις Ασκούνη μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών προχθές. Αυτό που υποστήριξαν, δηλαδή, ήταν ότι σήμερα η Τ.Α. αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητά μεμονωμένα και ξεκομμένα ένα τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Τζόκας ζήτησε να ληφθεί απόφαση ότι δεν θα λάβουν οι αιρετοί μέρος σε έναν τέτοιο διάλογο. "Θεωρούμε πολιτική εκτροπή η κυβέρνηση, η οποία είναι στριμωγμένη, να φέρνει 5 μήνες πριν τις εκλογές έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση" τόνισε.

Οι "βλαχοδήμαρχοι" στη σέντρα

Τέλος, σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα περί "φθαρμένων βλαχοδήμαρχων", με τον Σπ. Τζόκα να δέχεται πυρά από τους δημάρχους τόσο της Ν.Δ. όσο, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ. "Ο Αλ. Τσίπρας πολιτικοποίησε στην ομιλία του τις αυτοδιοικητικές εκλογές και γι' αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από το σύστημα και τους συστημικούς, που εκφράστηκαν με την κυβέρνηση να βγάζει από τα συρτάρια νέο εκλογικό νόμο και με το σημερινό κατεστημένο της Αυτοδιοίκησης να απομονώνει μια φράση, δίνοντάς της μυθοπλαστικές διαστάσεις και κάνοντας επικοινωνιακό παιχνίδι" απάντησε ο Σπ. Τζόκας. Τόνισε δε ότι ήταν καθαρά πολιτικός χαρακτηρισμός και μ' αυτή την έννοια δεν αφορούσε συλλήβδην το σύνολο των δημάρχων που στηρίχθηκαν από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ οι σχολικοί φύλακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου