Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Στην απολογιστική συνέλευση της δράσης της δημοτικής παράταξης στο Δ. Αθηναίων, «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό το μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, Κώστας Πουλάκης.
 

Στην παρέμβασή του, ο Κ. Πουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :


«Βρίσκομαι σήμερα εδώ υπό διπλή ιδιότητα, αφ’ ενός αυτή του πολιτικά υπεύθυνου εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την Αυτοδιοίκηση, αφ’ ετέρου αυτή του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας, καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσπάθειες, αλλά και τις ελπίδες σας.


Από το σύνολο του πλούσιου απολογισμού που μας παρουσίασε μόλις η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ελ. Πορτάλιου, θα ήθελα να σταθώ και να αναδείξω ορισμένα μόνο κρίσιμα κατά τη γνώμη μας σημεία.


Πρώτο απ’ όλα, σε μία παράταξη που θέλει να εκφράσει τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των πολιτών της περιοχής της, είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί ανοιχτά και με δημοκρατία στο εσωτερικό της, ώστε τα μέλη και οι φίλοι της έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να προτείνουν και να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της συλλογικά.


Το στοίχημα επιπλέον – και αυτό είναι το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ – είναι η παρουσία της παράταξης στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες των κατοίκων της Αθήνας να μετασχηματίζεται σε προτάσεις, να βρίσκει λύσεις και να διαμορφώνει αιτήματα και θέσεις.


Θα είναι δε ημιτελής όλη αυτή η προσπάθεια της παράταξης, αν η δράση και η παρέμβασή της στην κοινωνία της Αθήνας δεν αντικατοπτρίζεται στην παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν  προσπαθεί – ακόμα και με τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης – να ανοίγει ρήγματα και να διαμορφώνει πλειοψηφίες γύρω από τις προτάσεις της.


Επίσης, ένα διαχρονικό στοιχείο, το οποίο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την τελευταία τριετία, για μία αυτοδιοικητική παράταξη, είναι να προσπαθεί να διαμορφώσει μία συνολική εποπτεία και στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση, που σήμερα πλήττεται δραστικά από τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη». Είναι σημαντικό η κάθε παράταξη – από την «Ανοιχτή Πόλη» μέχρι την μικρότερη αυτοδιοικητική προσπάθεια σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια της χώρας – να προσπαθεί μέσα από την καθημερινή της εμπειρία να διαμορφώνει και έναν οραματικό λόγο για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιλαμβάνεται την Αυτοδιοίκηση.


Τέλος, και αυτό είναι ένας τομέας καθοριστικής κοινωνικής σημασίας στον οποίο η «Ανοιχτή Πόλη» έχει μέχρι στιγμής πρωτοστατήσει και επιδείξει σημαντική φαντασία και αποτελεσματικότητα, είναι αυτός της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τον οποίο δεν θα επεκταθώ ωστόσο, μιας που αναφέρθηκε αναλυτικά η Ελένη η Πορτάλιου, που τον γνωρίζει πολύ καλύτερα.


Το ευτύχημα είναι ότι, όπως βέβαια αποδεικνύει η σημερινή παρουσία όλων σας εδώ, αλλά και η συνολική μέχρι τώρα πορεία της «Ανοιχτής Πόλης», πολλούς από τους στόχους που σας ανέφερα μόλις τους έχετε ήδη κατακτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και όλη αυτή την πλούσια εμπειρία, τόσο της «Ανοιχτής Πόλης» όσο και όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα, προσπαθήσαμε ως Τμήμα Αυτοδιοίκησης να ενσωματώσουμε στις θέσεις μας και να διαμορφώσουμε με βάση αυτές τον αυτοδιοικητικό μας λόγο.


Θα ήθελα να σας πω – για όσους και όσες δεν το γνωρίζετε ήδη – ότι αυτό το διάστημα ως Τμήμα Αυτοδιοίκησης γυρνάμε σε όλη την Ελλάδα, και στις 13 Περιφέρειες οργανώνοντας ευρείες συσκέψεις με τη συμμετοχή αιρετών, εργαζομένων και άλλων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που υπό οποιαδήποτε ιδιότητα ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση. Στόχος μας είναι η ενοποίηση και η αναβάθμιση της αυτοδιοικητικής μας παρέμβασης και η συστράτευση συνολικά του κόμματος στον κρίσιμο αυτό κοινωνικά και πολιτικά τομέα.


Αν θέλουμε ως Αριστερά να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος της κοινωνίας, πρέπει να βρούμε τρόπους να στεριώσουμε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι – τη στιγμή που καταρρέουν – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα, ακόμα και την αναβολή των εκλογών σχεδιάζουν, ανοιχτή δηλαδή θεσμική εκτροπή, προκειμένου να κρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών.


Κλείνοντας, και με την ευχή το επόμενο διάστημα να είναι το ίδιο και περισσότερο γόνιμο για την παρουσία και τη δράση της παράταξης, θα ήθελα να σας πω μόνο τούτο : Στο επόμενο διάστημα, η παράταξή σας ας δικαιώσει τον τίτλο της, ας γίνει ακόμα περισσότερο μια «ΑΝΟΙΧΤΗ Πόλη», ώστε τον Ιούνιο του 2014 να είναι η Δημοτική Αρχή της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου