Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (17/2/2014)

Πηγή : www.left.gr
(Δείτε την ομιλία και σε βίντεο στο τέλος της ανάρτησης)

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Η μάχη την οποία καλούμαστε να δώσουμε αυτόν τον Μάιο στο επίπεδο του Δήμου της Αθήνας, στο επίπεδο της Περιφέρειας και στο επίπεδο της Ευρώπης, είναι μία μάχη κρίσιμη. 
Τέσσερα χρόνια επιβίωσης μέσα στην μνημονιακή πραγματικότητα, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στις ζωές μας. Από την πρώτη στιγμή μας παρουσίαζαν το «Μνημόνιο ως ευλογία» και την κοινωνική εξαθλίωση ως «προϋπόθεση για να εξαγνιστούμε για τις αμαρτίες μας»! Μας παρουσίασαν την καταστροφή ως μονόδρομο και την ίδια στιγμή κατηγορούσαν εμάς ως καταστροφολόγους. 
Τον Μάιο κλείνουμε τέσσερα χρόνια ενός μακρύ χειμώνα, από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο και καταδίκασε την ελληνική κοινωνία. 
Τον Μάιο του 2014 ο ελληνικός λαός έχει μία μοναδική ευκαιρία. 
• Να οδηγήσει τη συσσωρευμένη οργή που δικαιολογημένα νιώθει σε αποτελεσματική δύναμη εκθρόνισης του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού, που τόσα χρόνια εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των λίγων. 
• Να μετατρέψει την αγανάκτησή του, σε φωνή δημιουργίας, δημοκρατίας και ανατροπής.
Γιατί οι εκλογές και η έκφραση του λαού, των πολλών, είναι αυτό που τους τρομάζει. Και το μήνυμα που θα στείλουμε από τις γειτονιές της Αθήνας, από τις πόλεις και τα χωριά της Περιφέρειας, από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα είναι ξεκάθαρο. Θα σας νικήσουμε! Όχι για να σας αντικαταστήσουμε και να έρθουμε εμείς στα πράγματα, αλλά γιατί οι ανάγκες των πολλών είναι πάνω από τα κέρδη των λίγων! 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα είναι μία δύσκολη και κρίσιμη μάχη. 
Ξέρουμε ότι θα μας στήσουν παγίδες και θα προσπαθήσουν να μας φτιάξουν μία εικόνα που να ταιριάζει στα δικά τους μέτρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ήδη εργάζονται ακατάπαυστα για να μας βάλουν σε ένα καλούπι που να θυμίζει τους εαυτούς τους. Και για να το κάνουν αυτό θα σπαταλήσουν πολύ χρόνο μαζί με τα επικοινωνιακά τους επιτελεία, πολύ περισσότερο από ότι διέθεσαν για να λύσουν τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης μας. 
Εμείς το κάνουμε σαφές! Δεν είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό με το οποίο έχτισαν τις πολιτικές τους καριέρες. Δεν είμαστε φτιαγμένοι από τη λάσπη και τα τούβλα του δικού τους συστήματος. Όλοι και όλες εμείς είμαστε φτιαγμένοι με τις αξίες της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.
Μας κατηγορούν ως παιδιά του κομματικού σωλήνα τα παιδιά του μνημονιακού σωλήνα. Αυτοί που με τις πράξεις τους ως δήμαρχοι ή ως βουλευτές όχι επικύρωσαν την πολιτική του Μνημονίου και την υπερασπίστηκαν ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Έχει το θράσος ο κ. Καμίνης να παρουσιάζεται ως ακομμάτιστη και αυτοδιοικητική επιλογή. Αυτός ο οποίος όταν κέρδισε τις εκλογές το 2010 πανηγύριζε με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος δήλωνε ότι η «νίκη Καμίνη αποτελεί την καλύτερη ένδειξη νομιμοποίησης της δικής του πολιτικής».
Η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Καμίνη εφάρμοσε κάθε απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της χρηματοδότησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, για απολύσεις, διαθεσιμότητες και περικοπές. Σήμερα έχει το θράσος να παινεύεται για την οικονομική εξυγίανση που πέτυχε.
Να μας απαντήσει: Πώς νιώθει που οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών σε μία περίοδο που τις έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ; Ο κ. Καμίνης οφείλει να απολογηθεί για τις επιλογές του στον λαό της Αθήνας. 
Όμως η μάχη του φθαρμένου μνημονιακού προσωπικού που παλεύει να διατηρήσει κάποιο θώκο στην κεντρική πολιτική σκηνή συμπληρώνεται και με τον κ. Σπηλιωτόπουλο και με τον κ. Κακλαμάνη.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μας υποσχέθηκε «μία Αθήνα αναβαθμισμένης αισθητικής». Αλήθεια, όταν ψήφιζε ως βουλευτής όλες τις μνημονιακές επιταγές, δεν αναρωτήθηκε τί επιπτώσεις θα έχουν οι επιλογές του στην αισθητική της Αθήνας; Η Αθήνα κ. Σπηλιωτόπουλε δεν είναι μόνο η εικόνα της, την οποία σκοπεύετε να ντύσετε με ένα ιλουστρασιόν περιτύλιγμα. Η Αθήνα είναι κυρίως οι άνθρωποί της. Αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και αυτοί που καταδικάσατε με την ψήφο σας στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτή την Αθήνα μπορείτε να προσποιείστε ότι δεν την βλέπετε, αλλά αυτή η Αθήνα δεν ξεγελιέται με επιφανειακές υποσχέσεις.
Όμως και ο κ. Κακλαμάνης παρά την απόρριψή του από τους Αθηναίους δημότες το 2010 έρχεται να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας πιστεύοντας πως είναι ιδιοκτησία του. Υπάρχουν όμως λόγοι κ. Κακλαμάνη για τους οποίους χάσατε το 2010. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι επί των ημερών σας επιχειρήσατε να θυσιάσετε χώρους πρασίνου για να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η σπατάλη του δημόσιου χρήματος και η αυθαιρεσία αποτελούσαν το έργο της καθημερινότητάς σας; Και όσο κι αν σήμερα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την κοινωνική εξαθλίωση και τις επιπτώσεις του Μνημονίου, πιστέψτε μας κ. Κακλαμάνη: Οι Αθηναίοι θυμούνται τα έργα και τις ημέρες σας.
Εμείς καλούμε τους δημότες της Αθήνας να αλλάξουν σελίδα, να μην αποδεχτούν την γκρίζα πραγματικότητα αλλά να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Να απελευθερώσουμε την Αθήνα από την κατάθλιψη, να στείλουμε το μήνυμα για αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, συμμετοχή και δημοκρατία παντού. Γιατί τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν συλλογικές λύσεις.
Με την Ανοιχτή Πόλη στην Αθήνα, με το Λιμάνι της Αγωνίας στον Πειραιά και πολλές αντίστοιχες κινήσεις σε όλη την χώρα, καταφέραμε και αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και παρεμβαίνουν οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Η πλούσια εμπειρία και η παρακαταθήκη εκατοντάδων ανθρώπων που μας πλαισίωσαν αποδεικνύει ότι η αυτοδιοικητική μας παρέμβαση δεν αρχίζει και τελειώνει κάθε τέσσερα χρόνια ως εκλογικός μηχανισμός. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται με τη συμμετοχή στα τοπικά κινήματα των γειτονιών της Αθήνας, με την καθημερινή παρέμβαση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών, με τη διαρκή επαφή με τους συνδημότες μας.
Όπως η Ανοιχτή Πόλη λοιπόν άλλαξε τα δεδομένα για το τι σημαίνει δημοτική παράταξη, τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα, η ώρα να αλλάξουμε τα δεδομένα για το τι μπορεί να σημαίνει ο δήμος για τους πολίτες. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση προβάλλουμε τέσσερις άξονες:
Ο πρώτος άξονας: δημοτική κοινωνική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με αλληλεγγύη 
Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για μας η άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώσει μόνος του στην κρίση. Δεν μας ταιριάζουν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, δεν μας ταιριάζει να κρύβουμε τους συμπολίτες μας, τα θύματα της κρίσης, τη νεολαία που χάνεται στα ναρκωτικά, κάτω από το χαλάκι για να μην χαλάνε την αισθητική μας. Θέλουμε μία δημοτική αρχή που να αποτελεί ασπίδα για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, για όσους κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης, για όσους χάνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θέλουμε μία δημοτική αρχή που να μην βλέπει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης ανταγωνιστικά, αλλά να τις ενισχύει σεβόμενη την αυτονομία τους. Με το πρόγραμμά μας για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για τα δημοτικά ιατρεία και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων θα δώσουμε ανακούφιση σε όσους την έχουν ανάγκη. Και αυτό όχι γιατί είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά επειδή έχουμε την πολιτική βούληση και προτάσσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Δεύτερος άξονας. Ποιότητα ζωής παντού στις γειτονιές και όχι έργα βιτρίνας
Θα δουλέψουμε για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων με έμφαση στις γειτονιές. Με ένα φθηνό και οικολογικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, με τεχνικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, ώστε οι δημόσιοι χώροι να μην αφήνονται σε αχρηστία και μετατρέπονται σε σκοτεινά σημεία της πόλης. Να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας όχι μέσω του τρόμου αλλά μέσω της ζωής σε κάθε γειτονιά. 
Τρίτος άξονας. Για μια δημοτική αρχή που θα στηρίζει και θα ενισχύει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα
Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στα λουκέτα και να βρίσκει δικαιολογίες χαμηλού επιπέδου για να εξηγήσει αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε μαγαζάτορα. Ότι δηλαδή τα μαγαζιά κλείνουν εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Εμείς φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους νέους επιστήμονες που απαξιώνονται στην Ελλάδα της κρίσης, να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις τους προωθώντας συνεργατικές και κοινωνικές μορφές επιχειρηματικότητας στο επίπεδο της πληροφορικής, της καινοτομίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης. 
Τέταρτος άξονας. Για μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή, για μια Αθήνα της δημοκρατίας 
Δεν θα κυβερνήσουμε το Δήμο συγκεντρωτικά, πίσω από κλειστούς τοίχους, σε συνδιαλλαγή με συμφέροντα που κινούνται σκοτεινά στους διαδρόμους. Επιδίωξή μας είναι να «εισβάλλουν» στη λειτουργία του Δήμου οι ενεργοί πολίτες, οι σύλλογοι κατοίκων, οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης. 
Σημασία λοιπόν για μας, δεν έχει ποιος μπορεί να διοικήσει την πόλη. Σημασία έχει ποιος μπορεί να την αλλάξει. 
Και πιστεύουμε βαθιά πως ο μόνος που μπορεί να την αλλάξει είναι ο κόσμος που ζει και εργάζεται εδώ, ο κόσμος που αγωνίζεται και ομορφαίνει τις γειτονιές της, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, οι επιστήμονες και οι άνθρωποι του πολιτισμού, ο κόσμος που αγαπά την Αθήνα, νέοι και μεγαλύτεροι. 
Μαζί με αυτό τον κόσμο θα προχωρήσουμε σε ένα αναμφισβήτητα δύσκολο αγώνα με ένα κοινό στόχο. 
Να διώξουμε τον φόβο και το μίσος, να διώξουμε την θλίψη και την εγκατάλειψη για να ανακαταλάβει την Αθήνα η δημιουργία, και η ελπίδα.
Για να επιστρέψει οριστικά στην Αθήνα η ζωή.  
Αυτό είναι το στοίχημα για τον δήμο της Αθήνας και σας καλώ όλου και όλες να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε.
Δεν είναι στοίχημα προσωπικό αλλά συλλογικό
είναι το στοίχημα της γενιάς μου,
είναι το στοίχημα νεότερων και μεγαλύτερων, αντρών και γυναικών
είναι το στοίχημα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες. 
είναι το στοίχημα των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας. 
είναι το στοίχημα των δημοκρατικών πολιτών της Αθήνας και της χώρας. 
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να νικήσουμε! 
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη :


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου