Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Θίγει ακόμη και το αυτοδιοίκητο των δήμων η κυβέρνηση για να επιτύχει απολύσεις (Ρεπορτάζ της "Αυγής")

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Για κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου των δήμων κατηγορούν την κυβέρνηση οι αιρετοί της Αριστεράς, μετά τη χθεσινή εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευ. Κουτζαμάνη για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελείς εφετών για απείθεια ή παραβάση καθήκοντος των πέντε δημάρχων (Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρών και Λάρισας), βάσει των διαβιβαστικών εκθέσεων που έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Χαλανδρίου και Ζωγράφου.
 Σ. Ρούσσος: Καταλύεται η διοικητική αυτοτέλεια των δήμων
"Παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα και κατά τον νόμο του 'Καλλικράτη' συνιστά η μη εφαρμογή αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου", υπογράμμισε στην "Αυγή" ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, καταγγέλλοντας πως με την παρέμβαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης "καταλύεται η διοικητική αυτοτέλεια των δήμων και δείχνει το επίπεδο δημοκρατίας στη χώρα μας". "Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τέτοιες ενέργειες μπορεί να αντικαταστήσει τους εκλεγμένους δημάρχους με εισαγγελείς... εδώ είμαστε...".
 Τ. Καφατσάκη: Αυτοί θέλουν απολύσεις, εμείς κάνουμε ελέγχους
"Εμείς εφαρμόζουμε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζωγράφου, με την οποία προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του δήμου. Οι υπηρεσίες μας συνεχίζουν τον έλεγχο των πιστοποιητικών", τόνισε στην "Αυγή" η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, προσθέτοντας: "Κάθε άλλη ενέργεια τη θεωρούμε προσχηματική και αποσκοπεί στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης". "Αυτές τις μέρες", πρόσθεσε, "εκδικάζεται υπόθεση κατά του τέως δημάρχου κ. Καζάκου για παρατυπίες στη μετακίνηση υπαλλήλων από δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο, που βασίζεται σε παλαιότερο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν καταγγελίας μας και στηρίχθηκε σε παραποίηση αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του 2010".

 Απ. Καλογιάννης: Στο 85% ο έλεγχος. Ο Μητσοτάκης θέλει δεξαμενή απολύσεων
"Η στάση μου δεν έχει καμία σχέση με τερτίπια, αλλά με την υπεράσπιση του δήμου και των δημοτών μου, για την οποία εξελέγην. Δεν πρόκειται να καλύψω καμία παρανομία εάν υπάρχει. Στον δήμο Λάρισας έχει ξεκινήσει έλεγχος για τα πλαστά πιστοποιητικά από τον Μάρτιο του 2013 με βάση Π.Δ. επί υπουργίας Μανιτάκη και βρίσκεται στο 85%. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα", τόνισε στην "Αυγή" ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, προσθέτοντας: "Ωστόσο, η διαδικασία του επανελέγχου με τη μορφή που τη θέλει ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί στη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Δεν θα δεχθώ καμία απόλυση στον δήμο μου, γιατί έχω μπροστά μου σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Με δυσκολία λειτουργώ βρεφονηπιακούς σταθμούς και βαριά μηχανήματα της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου, που δεν κινούνται λόγω έλλειψης οδηγών". "Σε κάθε περίπτωση είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη και να εκθέσω τις θέσεις μου ενώπιον της δικαιοσύνης" κατέληξε.
 Κ. Πελετίδης: Στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις
"Θα προχωρήσουμε υλοποιώντας την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου", τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, υπογραμμίζοντας: "Για κανένα λόγο δεν θα συναινέσουμε στην εφαρμογή ενός αντιλαϊκού νόμου, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφωνημένων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Η δήθεν αξιολόγηση και επανέλεγχος των συμβάσεων θα οδηγήσει σε απολύσεις και στην αντικατάσταση της σταθερής απασχόλησης με ελαστικές σχέσεις εργασίας". "Σε σχέση με τη βρόμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, επαναλαμβάνουμε ότι η διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών των υπαλλήλων, που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2013, ολοκληρώνεται για το σύνολο των υπαλλήλων, από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου", ξεκαθάρισε για να προσθέσει: "Ως δημοτική αρχή στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πάλη των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις και την υπεράσπιση της σταθερής απασχόλησης".
Μέσω ΚΕΔΕ θα απαντήσει ο Γ. Ιωακειμίδης
Ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εν συνόλω στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, του οποίου είναι μέλος. Εκεί θα απαντήσει και στην επίθεση του δημάρχου Αμαρουσίου και εκλεκτού του Αντ. Σαμαρά, που προαλείφεται για την ηγεσία της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, που ανήκει στις δημοτικές αρχές οι οποίες εξαιρέθηκαν από την λίστα των 10 δήμων για επανέλεγχο των συμβάσεων, μολονότι έχει αυξημένο αριθμό μετατροπών από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Π. Ζυγούρης: Η διοίκηση παραβιάζει την αμετάκλητη κρίση του ΑΣΕΠ
Σε επικοινωνία της "Αυγής" με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Παν. Ζυγούρη, ο ίδιος επισημαίνει ότι "με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Εφετών δεν υφίσταται δίωξη κατά των δημάρχων, αφού οι ελεγκτές δεν παρεμποδίστηκαν στον έλεγχο των πλαστών εγγράφων, ο οποίος διενεργείται κανονικά. Η διαφωνία συνίσταται επί του επανελέγχου των συμβάσεων, των οποίων η μετατροπή έγινε βάσει του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004. Ακολούθησε η γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων και η υπόθεση παραπέμφθηκε για έλεγχο στο ΑΣΕΠ, το οποίο εξέδωσε αμετάκλητη απόφαση με την οποία οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Εφόσον η απόφαση του ΑΣΕΠ δεν προσεβλήθη στα αρμόδια δικαστήρια, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων μετατροπής των συμβάσεων, οι αποφάσεις του ΑΣΕΠ είναι αμετάκλητες. Η διοίκηση δεν μπορεί να επανέλθει προς έλεγχο των συμβάσεων αυτών μετά 10ετία και πλέον, καθόσον αυτό θα παραβίαζε αμετάκλητη κρίση των οργάνων του ΑΣΕΠ και θα ήταν σε βάρος των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συνεπώς, δεν υφίσταται παράβαση καθήκοντος. Η κύρωση που επισύρει αυτό το αδίκημα είναι η αργία του αιρετού, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν οικονομική βλάβη του δήμου και ηθικός δόλος. Αναφορικά με την παρέμβαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αυτός μπορεί να επιβάλει πειθαρχική δίωξη, ήτοι ο αιρετός να τεθεί σε αργία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που διαπράχθηκε με δόλο και βαρεία αμέλεια".
Απόσταση Σαράντη από "5" και προσπάθεια ισορροπίας με εργαζόμενους
"Ο επανέλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου επιβάλλεται από νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και άρα οφείλει να υλοποιηθεί. Οι νόμοι δεν μπορεί να εφαρμόζονται επιλεκτικά", υποστήριξε ο "πράσινος" πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Ν. Σαράντης, για να συμπληρώσει όμως πως "εάν από τον έλεγχο προκύπτουν σφάλματα και τυχόν παρανομίες που έγιναν με την ανοχή ή και την άμεση ευθύνη του πολιτικού συστήματος, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο να τιμωρηθούν σήμερα, μετά σχεδόν δέκα χρόνια, αμέτοχοι εργαζόμενοι". Επικαλούμενος μάλιστα την ταλαιπωρία των πολιτών "από πιθανά κενά που ενδέχεται να δημιουργηθούν στις υπηρεσίες των δήμων, που είναι ήδη εξαιρετικά υποστελεχωμένες λόγω της πολύχρονης απαγόρευσης των προσλήψεων", ζητάει "παράλληλα με τη διαδικασία του επανελέγχου των συμβάσεων, την άμεση σύγκλιση μιας τριμερούς επιτροπής (αρμόδια υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων) για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να αποτρέψουμε τη διάλυση των υπηρεσιών των δήμων".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου