Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΚΕΔΕ: "Όχι" στον επανέλεγχο - επανακαθορισμό των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων (Ρεπορτάζ της "Αυγής")

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
"Δεν δεχόμαστε τον επανέλεγχο - επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν".
Αυτό αποφάσισε χθες με ευρεία πλειοψηφία μετά από πολύωρη συνεδρίαση το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), απορρίπτοντας όμως την πρόταση του Σπ. Τζόκα "να αποδοκιμαστεί η ποινικοποίηση της Αυτοδιοίκησης σε ένα εξόχως πολιτικό θέμα, που εκφράστηκε με την παραπομπή των πέντε δημάρχων και την τρομοκρατία της διαφορετικής άποψης".
"Εμμένουμε στην πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως είχαν αρχικά ψηφιστεί" συμπληρώνει η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζοντας πως "είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για ενέργειες αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιακών συμβουλίων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε στο να υποστούν, δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι".
Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη του Δ.Σ. ζητούν "προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια το περιεχόμενό τους" καθώς και συνάντηση άμεσα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη για το θέμα.
Την πρόταση καταψήφισε ο Σπ. Τζόκας επισημαίνοντας την άρνηση - καταψήφιση από την πλειοψηφία της πρότασής του να αποδοκιμαστεί η δίωξη των δημάρχων της Αριστεράς, που, όπως κατήγγειλε, είχαν στοχοποιηθεί επιλεκτικά "αφήνοντας στο 'απυρόβλητο' τους εκλεκτούς της Ν.Δ. για την ΚΕΔΕ". Η πρόταση του Σπ. Τζόκα συμπληρωνόταν με τη δέσμευση της ΚΕΔΕ να υποστηρίξει νομικά τους πέντε δημάρχους.
Εκτιμώντας πως η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ απέρριψε την πρόταση, "κρίνοντας προφανώς ότι οι πέντε δήμαρχοι καθώς και όλοι οι αιρετοί που υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματική λειτουργία και τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών είναι παράνομοι και δεν μπορούν να αντιδρούν στη δήθεν νομιμότητα που επιβάλλουν η τρόικα και οι εδώ υποτελείς τους", ο Σπ. Τζόκας εκτιμά πως "εσωτερικές συγκρούσεις ενόψει και των εκλογών στα συλλογικά όργανα μετέτρεψαν την αρχική συμφωνία της πλειοψηφίας στη δήθεν νομιμότητα των ελέγχων σε ένα νερόβραστο ψήφισμα που στρογγυλοποιούσε τα πάντα και επιδεχόταν διαφόρων ερμηνειών".

Επίθεση Ασκούνη κατά ΣΥΡΙΖΑ
Η τελική απόφαση διαμορφώθηκε μετά τις έντονες πιέσεις τόσο του ΣπΤζόκα όσο και του δημάρχου Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, που ζήτησαν τη λήψη απόφασης, η οποίααφ' ενός να εκφράζει την άρνηση της ΚΕΔΕ για εφαρμογή του νόμου για τον επανέλεγχο και αφ' ετέρου να καταδικάζει τη δίωξη των πέντε δημάρχων. Αρχικά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, συντάχθηκε με την κυβέρνηση λέγοντας πως "όταν δεν επιτρέπεις τον έλεγχο, μεγιστοποιείς την καχυποψία των πολιτών". Φωτογραφίζοντάς τον μάλιστα επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ: "Εκπλήσσομαι δυσάρεστα όταν δημοκρατικά κόμματα είναι αντίθετα στον επανέλεγχο, γιατί αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς".
Πολύ γρήγορα, όμως, μετέστρεψε τη γνώμη του σημειώνοντας ότι ο επανέλεγχος πρέπει "να εφαρμόζει πιστά και αυστηρά όσα προβλέπονταν από τους σχετικούς νόμους και τα Π.Δ.". Ο Σπ. Τζόκας επιτέθηκε στον Κ. Ασκούνη ότι στο τέλος της θητείας του ως προέδρου της ΚΕΔΕ "δεν λειτούργησε ως αυτοδιοικητικός, αλλά ως εκπρόσωπος κόμματος".
"Εμείς είμαστε οι νόμιμοι γιατί θέλουμε να τηρηθεί το Π.Δ. 164/2004 και αντιδρούμε στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων. Νόμιμοι είμαστε εμείς που δεν επιτρέπουμε να γίνει ο νόμος λάστιχο με βάση τις επιταγές της τρόικας. Η αντίσταση είναι το πλέον νόμιμο που μπορεί κάποιος να κάνει" τόνισε.
Ο γαλάζιος Κυρίζογλου κατά Μητσοτάκη
Ο δε "γαλάζιος" δήμαρχος Αμπελοκήπων - ΜενεμένηςΛαζΚυρίζογλου, τάχθηκε κατά του επανελέγχου "που οδηγεί σε απολύσεις", υπογραμμίζοντας ότι: "Πρόκειται για βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων η εκδίωξη των εργαζομένων από τους ΟΤΑ, τη στιγμή που η πρόσληψή τους έγινε με προγενέστερο νόμο". Εμφανίστηκε υπέρμαχος της έκδοσης σχετικού ψηφίσματος, ενώ πρότεινε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να "διευκρινίσει τις προθέσεις του" αναφορικά με τις απολύσεις.
Ο Γ. Ιωακειμίδης ξεκαθάρισε ότι "κανείς δεν λέει 'ναι' στα πλαστά δικαιολογητικά" και πως στον δήμο του "όσοι εντοπίστηκαν έχουν πάρει την άγουσα". "Η δική μου άρνηση συνίσταται στο ότι δεν αντιλαμβάνομαι γιατί 14 χρόνια μετά έρχεται ο υπουργός να ψάξει τον νόμο, που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και εις γνώσιν τους άφηναν παράθυρα για να προχωρήσει η διαδικασία της μετατροπής των συμβάσεων" τόνισε.
"Με 1,5 εκατ. ανέργους, δεν κουβεντιάζουμε για καινούργιους ανέργους, με την Αυτοδιοίκηση να πονάει, γιατί δουλεύουμε με 30% - 40% λιγότερους εργαζόμενους, εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι είπαμε 'όχι'" είπε. Θίγοντας τα περί νομιμότητας, ο Γ. Ιωακειμίδης υπενθύμισε αποφάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που ήταν κατά ψηφισμένων νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου