Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Δήλωση Κ. Πουλάκη : “Λιγότερο κράτος, άρα και λιγότερος Δήμος;”

Με αφορμή την τοποθέτηση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και στελέχους της Ν.Δ., κ. Μ. Αγγελάκα κατά τη διάρκεια ημερίδας, περί “δήμων που πρέπει να κάνουν μπίζνες” και “να προσπαθούν να βρουν χρήματα από τους επιχειρηματίες”, καθώς και τις εκκλήσεις που απηύθυνε προς τους Δημάρχους για στενότερη συνεργασία μεταξύ Δήμων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, δήλωσε τα εξής :
Είναι σαφές ότι, παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ο ρόλος της πλειοψηφίας των Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξαντλείται σε αυτό του “κομματικού δερβέναγα” επί των Δήμων και των Περιφερειών. Άλλωστε, αυτή ήταν εξαρχής η λογική του συγκεκριμένου θεσμού, τον οποίο είχαμε από την πρώτη στιγμή καταγγείλει, και αυτό ήταν το μόνο προσόν που απαιτούνταν να έχει κανείς για να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του κομματικού του ρόλου, ο κ. Αγγελάκας ανέλαβε, όπως φαίνεται, να προωθήσει στους Δημάρχους το σύνολο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που θέλει τις τοπικές αρχές πλήρως αποδυναμωμένες, οικονομικά και θεσμικά, να κάνουνε “μπίζνες” (sic!), να λειτουργούν απλώς ως διαμεσολαβητές μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων και ως περιθωριακοί “εταίροι” των οικονομικά ισχυρών παραγόντων.
Όσο για τις εκκλήσεις συνεργασίας που απηύθυνε προς τους Δημάρχους και την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως συμπαραστάτης και αρωγός της Αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει κάτι να σχολιάσει κανείς. Τα έχει πει όλα ο κ. Αγγελάκας, μέσω των αποφάσεών του, με τις οποίες ακυρώνει σωρηδόν κάθε απόφαση των ΟΤΑ της Αττικής που αποβλέπει στην αποτροπή της κατάρρευσης της Αυτοδιοίκησης, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην επιβίωση και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών κ.λπ.
Στον αντίποδα της αντίληψης περί “λιγότερου κράτους” – άρα και “λιγότερου Δήμου” – που προωθεί ο κ. Αγγελάκας και η κυβέρνησή του, η δική μας άποψη για το ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών εκκινεί από ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, που θέλει την Αυτοδιοίκηση θεσμικά και οικονομικά αυτόνομη και στιβαρή, ώστε να μπορεί να παίζει τον κοινωνικό της ρόλο. Και αυτή την Αυτοδιοίκηση υπερασπιζόμαστε από κοινού με τους αιρετούς και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου