Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τ.Τ.Ι.Ρ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από το 2013 για τη συμφωνία Τ.Τ.Ι.Ρ. Η συμφωνία αυτή που έχει ονομαστεί και ως οικονομικό ΝΑΤΟ έχει βασική στόχευση τη γεωπολιτική αναδιαμόρφωση ενάντια στους BRICKS και κυρίως την ΚΙΝΑ, αλλά και τη Ρωσία.

Η εφαρμογή των συμφωνιών θα ανατρέψει όλες τις βασικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Οι δημοκρατικές ελευθερίες, οι οικονομικές δομές, η αυτοδιοίκηση, ο συνδικαλισμός, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, ο πολιτισμός θα παραδοθούν στις επενδυτικές εταιρίες με στόχο την κερδοφορία.
Πιστεύω ότι είναι το βασικό μεγάλο θέμα που θα κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή την επόμενη 10ετία.

Η διαπραγμάτευση για την Τ.Τ.Ι.Ρ. γίνεται εν κρυπτώ χωρίς δημόσια διαβούλευση και οι όποιες διαρροές, κυρίως από τα Wekibeaks έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Ήδη αρκετές εκατοντάδες Δήμων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, έχουν κηρύξει τους Δήμους τους ως περιοχές Free T.T.I.P.

Η βασική διαφωνία προκύπτει από την κατάργηση ουσιαστικά της εθνικής κυριαρχίας που βρίσκεται στον πυρήνα της Τ.Τ.Ι.Ρ. Δηλαδή, τα εθνικά κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των κρατών δεν θα μπορούν να πάρουν αποφάσεις εάν αυτές αντίκεινται στα συμφέροντα των επενδυτών.

Συνοπτικά παραθέτω ορισμένες έννοιες χρήσιμες για μια πρώτη προσέγγιση του θέματος:

1.- CETA
Αφορά την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά επί της οποίας έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ακόμα κι αν δεν προχωρήσει η Τ.Τ.Ι.Ρ. μπορούν πολυεθνικές εταιρείες να ορίσουν έδρα τους τον Καναδά για να έχουν τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.

2.-Τ.Ρ.Ρ.
Είναι η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και χωρών του Ειρηνικού μέσω της οποίας επιδιώκεται ο περιορισμός της επιρροής της Κίνας και η οποία έχει ολοκληρωθεί.



3.-NAFTA
Είναι η Βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

4.- I.S.D.S.
Πρόκειται για το μηχανισμό εκδίκασης διαφορών μεταξύ κυβερνήσεων και επενδυτών. Θα αποτελείται από νομικά γραφεία που θα ορίζονται από τις πολυεθνικές  και την Κομισιόν με αρμοδιότητα τελεσίδικης απόφασης επί των διαφορών. Μέσω του ISDS  αποδίδει στο υπερεθνικό κεφάλαιο νομική υπόσταση ισοδύναμη με εκείνη του έθνους- κράτους.

5.-TISA
Αφορά τις υπηρεσίες και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού παρέχοντας σε υπερεθνικό κεφάλαιο τη δυνατότητα διείσδυσης στις υπηρεσίες εκτός από το στρατό και την αστυνομία.

6.- Χαρακτήρας συμφωνιών
Καθοριστικής σημασίας ζήτημα αποτελεί ο χαρακτηρισμός των συμφωνιών. Αν δηλαδή θα είναι μεικτές συμφωνίες ή αποκλειστικής αρμοδιότητας των ευρωπαϊκών οργάνων. Αν είναι μεικτές συμφωνίες θα πρέπει να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών.


Είναι προφανές ότι το θέμα προσφέρεται για οικοδόμηση νέων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας….
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1/3 των σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών ψήφισαν μαζί με την Αριστερά και τους Πράσινους.


Συμπερασματικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η μάχη ενάντια στο Τ.Τ.Ι.Ρ. και τις άλλες συμφωνίες θα κρίνει αν η Ευρώπη θα προσδεθεί οριστικά στο άρμα των ΗΠΑ. Θα καθορίσει τί είδους μέλλον θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου